Van Hindeloopen, een klein stadje aan het IJsselmeer reizen we pal naar het Noorden naar zeehavenstad Harlingen, een van de elf Friese steden grenzend aan werelderfgoed de Waddenzee. Een stad met een rijk nautisch verleden en de volgende halte van deze Oldtimers speurtocht. Dat daar de Harlinger Scheepsknopen drop – volzoet en stevig – vandaan komt is trouwens puur toeval, zeg maar gewoon een stom misverstand!

“Het was 1936 dat de oude Van Slooten, gebogen over de facturen, Douwe Douwenga bij zich riep. “Zeg Douwenga, kan jij knopendrop voor mij maken?”. Jochums heit boekte meteen een enkele reis naar Harlingen en ging in de leer bij een oude zeeman. Na vier dagen slappe koffie en Beerenburg kende hij alle scheepsknopen en zeemansvloeken.
Hij koos er drie uit: De Halve Knoop, De Vlaamse Acht en De Meervoudige Overhandsknoop. “Ja, dat kan je ook knopen noemen,” zei de oude Van Slooten verbaasd bij het zien van het resultaat. “Ik bedoelde gewoon knopen aan de broek. Maar ze smaken fantastisch.” Of het nu de smaak of de vorm is, de Scheepsknopen zijn al jaren onovertroffen.”

Los onderstaande puzzel op en kom weer een stapje verder in dit Oldtimers Mysterie.

Douwe Douwenga koos drie knopen uit voor zijn Harlinger Scheepsknopen drop. Ontdek welke knopen dat zijn met het bijbehorende cijfer en vind de code! De juiste volgorde van de code is van links naar rechts, van boven naar beneden.

3

1

6

7

8

4

2

5

Help ons!

Mysterie 4 van de 6

Vul hier de code van 3 cijfers in: