Van havenstad Harlingen in Noordwest Friesland naar de weidse Friese meren, in Zuidwest Friesland, je zou bijna niet geloven dat je nog in dezelfde provincie bent. De Douwenga’s die reisden wat rond door het Friese land, ze deden overal inspiratie op. Daarom zijn er ook veel verschillende smaken, allemaal met een eigen historie en karakter. De bekendste Friese watersportstad Sneek heeft natuurlijk ook zijn eigen dropje. Een dropje dat trouwens niets te maken heeft met water, integendeel!

“Lente 1953. Douwes’ geliefde voetbalclub SNEVO (Snekers Vooruit!) verloor elke wedstrijd in de derde klasse Friese Onderbond. Bij velen stonden ze inmiddels bekend als Snekers Achteruit! De sfeer onder de aanhang werd met de week grimmiger. Douwe piekerde zich suf hoe hij voor meer rust zou kunnen zorgen. Een zoethoudertje!

Een week lang werkte hij dag en nacht aan een pittig dropje op basis van zoethout, dat hij de volgende wedstrijd vol trots presenteerde. Vele Snekers lieten het zich zo goed smaken dat ze van genot hun ogen dicht hadden toen Bouke Bokkinga het eerste doelpunt sinds maanden maakte. Het succesverhaal verspreidde zich snel en niet lang erna vonden de Sneker Zoethoudertjes in heel Nederland gretig aftrek.”

Er gaat nog steeds een sterk verhaal rond. Een voetbalploeg uit Rotterdam zou eens compleet afgedroogd zijn tijdens een thuiswedstrijd van SNEVO. Na de wedstrijd vroegen ze om het geheime recept voor zoveel Friese voetbalkracht. De aanvoerder van SNEVO, Jeen Atbash, hield wel van een grapje en gaf ze een briefje met daarop het recept…

Weet jij wat er op dat briefje stond?

hraavm rh mvzg nzi wdzvm rh rm wrmt

Help ons!

Mysterie van de 6

Wat is deze Friese spreuk vrij vertaald naar het Nederlands?