Je bent een echte doorzetter, een trochsetter! Dat kunnen we wel waarderen! Nog een klein stukje, dan zit dit mysterie en de tour door Friesland erop. Van de Friese meren naar de Friese wouden, een heel ander gebied, bosrijk met houtwallen en zandgrond, een coulissenlandschap noemen ze het. Een van oorsprong arm gebied, waar de mensen hard moesten werken om hun brood te verdienen. Daar wisten de Douwenga’s wel raad mee.

“De barre winter van 1952. Douwes’ neef Sietse woonde aan een zandweg in Smallingerland. Wegens geldgebrek werd die maar niet verhard, terwijl de jeugd naarstig op zoek was naar werk. Op een dag in januari besloten ze op eigen initiatief de handen uit de mouwen te steken en de weg aan te pakken.

Douwes’ neef vroeg of hij geen dropje kon bedenken om deze jongens ‘een steuntje in de rug’ te geven. In de week daarop bedacht hij de Smallingerlandse Salmiak Klinkers. Een bijzonder pittig dropje met een diepe salmiaksmaak. Het groeide uit tot ‘hét dropje dat meewerkt aan de wederopbouw’. Ook nu is weer behoefte aan een dropje dat de hardwerkende mens een hart onder de riem steekt. De Klinkers zijn terug.”

1952 was het dus, dat de werkeloze jeugd zelf het heft in handen nam om de klinkerweg aan te leggen. Nu, zo’n zeventig jaar later, ligt het pad er niet zo best meer bij. Er zitten nogal wat gaten, hobbels en kuilen in. En laat dit nou nét het pad zijn dat jullie moeten nemen om uit te komen op je eindbestemming, waar je de Douwenga recepturen terug kunt vinden.

Noch even trochsette! De laatste stap in dit mysterie...

Wanneer zijn de verschillende Oldtimers dropjes door de Douwenga’s bedacht? Plaats de dropjes in de juiste chronologische volgorde om het klinkerpad weer te repareren en ontrafel de code.

62

13

92

5.

94

53.

Help ons!

Mysterie 6 van de 6

Wat is het oprichtingsjaar van deze plek?