Mooi tochtje of niet? Niet zo’n pittige race als de skûtsjeskippers in 1963 beleefden, op het IJsselmeer, maar toch, je hebt het gered! Voor een beetje zoetwaterzeiler was het wel te doen! We zijn hier in Eernewoude, een dorp van skûtsjeskippers. Een dorp dat sinds kort zijn eigen Oldtimers dropje heeft.

“Op een warme zomerdag in 1963 bezocht Jochum Douwenga zoals elk jaar het Skûtsjesilen bij Lemmer. Gestart als een wedstrijd waarbij de schippers toch nog een klein inkomen konden verdienen als de boeren geen vracht hadden. Nu een groot evenement. Het waaide flink en de schepen zaten elkaar goed in de weg.

In het heetst van de strijd maakte het Eernewoudse Skûtsje een machtige manoeuvre, waarbij het met de kont door de wind draaide en de giek met een klap naar bakboord vloog. Drie man vielen overboord en moesten door een vlet opgepikt worden alvorens de strijd voort te kunnen zetten. Toen kreeg Douwe de ingeving om een dropje te maken ter ere van deze mooie zeilsport. De Echte Eernewoudse Zoetwaterzeilers. Zoet en zacht natuurlijk, zoals het vaarwater van de boten.”

Kom, we gaan verder over de weg, we stappen in de oldtimer. Op naar de volgende stop, dat wordt een mooi ritje richting het IJsselmeer! Neem nog een Zoetwaterzeiler, lekker voor onderweg.

Rij richting het IJsselmeer